Programozd át BB8-et!

Obama: Mindenkinek meg kell tanulnia kódolni.

Kezdetnek lefordítom a Barack Obamával készült interjú kódolással kapcsolatos kijelentéseit taglaló írást.
http://recode.net/2015/02/14/obama-everybodys-got-to-learn-how-to-code/

,,Ha az USA továbbra is meg akarja tartani vezető szerepét a technológiai innováció terén, akkor az iskoláknak több segítséget kell nyújtaniuk a diákoknak a technikai tárgyak elsajátításában” – mondta Barack Obama pénteken a Re/code riporterének, Kara Swishernek.

Úgy tűnik, az államok lemaradásban van, mondta Swisher. Arról kérdezte az elnököt, hogyan tudna az USA változtatni a helyzeten, mivel ,,annak ellenére, hogy erős az ipar, kezd elfogyni az előnyünk.”

,,Az igazság az… hogy az előnyünk tovább fog csökkeni, ha most nem leszünk képesek jó döntéseket hozni.” – mondta az elnök. ,,Jó képességű diákokra van szükségünk matematika és természettudomány terén. Nem csak néhányra, de mindenkinek jól kell teljesítenie. Mindenkinek meg kell tanulni programozni/kódolni még iskolás évei kezdetén.”

Az elnök két lányát, Sashát és Maliát is arra bíztatta, hogy tanuljanak meg kódolni, bár úgy tűnik nem foglalkoznak annyit a kódolással, ahogy apjuk szeretné.

,,Azt hiszem, ők egy kicsit későn kezdték el.” – állapította meg az elnök. ,,A megoldás részét képezi, hogy a kódolással már az ábécé és a színek tanulásának idejében meg kell ismertetni a gyerekeket. Különös figyelmet kell fordítani a lányok és más, a STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tervezés és matematika) területeken alulreprezentált csoportok segítésére, beleértve az afro-amerikaiakat és a latinókat. – folytatta az elnök.
Mi okozza azt, hogy a technológia iparban a vállalatok hosszú sora publikál olyan statisztikákat, melyek szerint a munkavállalóik 70%-a fehér vagy 70% férfi? -kérdezte Swisher. Nincs hiány olyan hírekben, amelyek arról szólnak, hogy mennyire nehéz nők vagy más kisebbségek számára az érvényesülés a technológiai vállatoknál, illetve számos javaslatról olvashattunk, amelyek a munkaerő diverzitását növelnék (különösen a Szilícium-völgyben).

,,Szerintem a probléma egyik forrása az, hogy az iskolarendszer nem teljesít megfelelően ebben a kérdésben, pont. Vége. ”- válaszolt az elnök. ,,A probléma egy másik része pedig az, hogy nem segítjük eléggé az iskolákat és a tanárokat abban, hogy felkeltsék a diákok figyelmét és érdekessé tegyék a kódolás tanulását. Amikor a népesség egy része – lányok, afro-amerikaiak és más kisebbségek – nem látnak olyanokat, akikre a saját szempontjukból példaként tekinthetnének, akkor úgy érzik, ezek a területek nem nyitottak a számukra.”- mondta az elnök. „És végül az történik, hogy a népesség egy bizonyos része más irányba sodródik.”

Eddig tartott a Barack Obamával készült interjú általam készített fordítása.

Én 1985-ben születtem, az a generáció vagyok, amely számára az általános iskola kezdetén még nem volt egyértelmű az angol nyelv elsajátításának nélkülözhetetlensége, fokozatosan alakult ki bennem és szüleimben ez a kép. Amikor elvégeztem a középiskolát, az sem volt általánosan elfogadott nézőpont, hogy egy főiskola vagy egyetem elvégzésére is szükség van, ha valaki érvényesülni akar a munkaerőpiacon. Tudom, ez általánosítás, diploma nélkül is lehet valaki sikeres. Biztos vagyok benne, hogy néhány év múlva a kódolási ismeretek is magától értetődően részét képzik majd a fejlett országok tanterveinek. Kódolást írok és nem programozást, kódolás alatt a programozás általános működését értem. Minden programnyelvnek más szintaxisa van, sőt azokon belül is sokszor megkülönböztetünk egy stabil programváltozatot és egy fejlődő, változó nyelvet. Szóval nem sok értelme van kisgyerekeknek lexikális tudásként oktatni a programozást, hiszen amit bemagolnának, lehet, hogy néhány év múlva már jelentős változásokon esik át vagy egyszerűen csak új, jobb, más eszközöket találnak helyettük. A kódolást, mint készséget kell fejleszteni.

Mire gondolok? Arra, amit a CODE.ORG weboldalon találunk.

Többek között a Star Wars BB-8 nevű robotját irányítva ismerkedhetünk meg a kódolással.

Felnőtteknek inkább a CODECADEMY.COM programozást oktató weboldalt ajánlom. Itt visszautalok az angol tanulásra, az angol nyelv felsőfokú vagy erős középfokú ismerete nélkül szinte lehetetlen programozni tanulni.

Nagyon élveztem a Python kurzust, háromszor is végigcsináltam az elmúlt években. Közben a feladatokat és megoldásokat Wordben jegyzeteltem. A Pythonnal elsajátított logikai operátorok ismerete megkönnyítette az SQL tanulást.